Igiena si curatenia la locul de munca - conditie de baza a unei activitati eficiente

In cadrul oricarui mediu profesional, fie in spatii de birouri, de productie, fie in spatii comerciale, este primordiala realizarea si impunerea unei proceduri care sa asigure o igiena si o curatenie ireprosabila. Un spatiu de lucru curat si ingrijit contribuie la bunastarea angajatilor in mod semnificativ si asigura, in acelasi timp, o imagine profesionala, pe care clientii o vor aprecia cu siguranta. In plus, in urma efectuarii curateniei si dezinfectarii periodice se reduce semnificativ riscul de imbolnavire prin distrugerea agentilor patogeni infectiosi, ceea ce duce la obtinerea unor rezultate optime in cadrul relatiilor de munca.

Pentru realizarea unei igiene desavarsite la locul de munca este necesara implementarea unor practici sigure si o respectare intocmai a normelor de sanatate prevazute in legislatia statului roman. Intreaga echipa de lucru va aprecia, cu siguranta, mediul corespunzator in care isi desfasoara activitatea, iar acest lucru duce la minimizarea absenteismului, la prevenirea raspandirii bolilor si la performanta sa optima.

Articolul de mai jos ofera informatii utile antreprenorilor care doresc sa impuna la locul de munca reguli de protectie si norme sanitare eficiente pentru a obtine beneficii de care se pot bucura angajatii si clientii. Astfel, se va putea descoperi ce este igiena la locul de munca, normele juridice ce reglementeaza problema aceasta si beneficiile ce pot fi atinse. De asemenea, se vor putea descoperi care sunt principalele reguli ce vor trebui aplicate pentru intretinerea pe termen lung a spatiului de lucru, atat in ceea ce priveste igiena personala, cat si in ceea ce priveste igiena in spatiile comune.

1. Ce este igiena la locul de munca?

Realizarea unei culturi organizationale sanatoase si eficiente poate fi realizata doar in conditiile in care la locul de munca se implementeaza si se pastreaza o igiena si o curatenie exemplara. In acest sens este nevoie de introducerea unor practici cu scop de asigurare a sanatatii si sigurantei angajatilor si, in acelasi timp, de punere la punct a unei proceduri eficiente si corecte, de curatare fizica a locului de munca.

Printre masurile foarte utile in acest sens se numara impunerea unor reguli stricte de igiena personala, gestionarea corecta si corespunzatoare a deseurilor si dezinfectarea periodica, in special a spatiilor comune, cum ar fi lifturile, holurile, casa scarilor si toaletele.

1.1. Normele legislative cu privire la igiena si curatenia la locul de munca

Institutiile cu rol legislativ din Romania au pus la punct o legislatie specifica, ce se refera la igiena la locul de munca. Prevederile sunt cuprinse intr-o colectie de legi cunoscuta sub numele de norme generale de protectie a muncii (norme SSM). Aceste reguli sunt complexe, fiind eficiente in aplicare, indiferent de tipul de activitate economica ce se desfasoara. Printre masurile obligatorii sunt si cele care se refera la igiena si curatenie.

Pentru aplicarea masurilor obligatorii angajatorii au de indeplinit anumite obligatii care au ca finalitate obtinerea unui mediu de lucru sanatos din toate punctele de vedere. Printre aceste masuri obligatorii se numara si cele prezentate mai jos, dupa cum urmeaza:

  • Realizarea curateniei zilnice in asa fel incat sansele de transmitere a unor boli infectioase sa fie minime;
  • Personalul angajat trebuie sa aiba la dispozitie echipamente si materiale de protectie specifice fiecarei activitati in parte;
  • Angajatorii trebuie sa asigure instruirea lucratorilor in ceea ce priveste sanatatea si securitatea in munca;
  • In cazul in care apar situatii cu potential periculos trebuie sa ia masurile corespunzatoare pentru a tine sub control evenimentele nedorite.

Toate regulile vor fi cunoscute de fiecare angajat, acesta trebuind sa fie instruit prin prezentarea regulamentului de ordine interioara, accentuandu-se necesitatea respectarii tuturor regulilor.

1.2. Beneficiile igienei la locul de munca

Igiena la locul de munca nu este un demers inutil ce rapeste din timpul angajatilor si presupune cheltuieli insemnate, ci daca este realizata corespunzator, indeplineste cateva roluri esentiale, oferind si beneficii importante. Prin aplicarea intocmai a procedurilor au de castigat atat angajatorii, cat si angajatii, precum si alte persoane implicate intr-un fel sau altul in bunul mers al firmei (clienti, vizitatori etc.).

Principalele beneficii ale mentinerii igienei si a curateniei la locul de munca sunt:

  • Evitarea transmiterii unor boli infectioase. Anumite bacterii si virusuri pot provoca boli mai mult sau mai putin grave, transmiterea acestora de la persoana la persoana facandu-se foarte usor prin aer sau prin atingerea unor obiecte infectate. Se intampla uneori ca un singur angajat bolnav venit la locul de munca si care activeaza intr-un mediu neigienic sa transmita majoritatii colegilor boala cu pricina, ceea ce poate duce chiar la intreruperea partiala sau totala a activitatii;
  • Zonele igienice si curate sunt atractive pentru angajati. Acestia prefera sa lucreze intr-un astfel de spatiu, studiile aratand ca retentia locului de munca este crescuta in acest mod. Mai mult decat atat, potentialii viitori angajati vor fi convinsi mult mai usor daca in timpul primei vizite vor lua contact cu o zona curata si igienizata corect;
  • Impresia buna lasata clientilor si partenerilor de afacere. Un spatiu igienizat arata seriozitate si profesionalism, ceea ce contribuie la implementarea unor relatii de parteneriat si de colaborare eficiente;
  • Evitarea unor amenzi si sanctiuni. Institutiile cu rol de control ale statului roman au rolul si dreptul de a inspecta si de a surprinde respectarea normelor de securitate in munca. In cazul in care sunt identificate nereguli acestea pot da amenzi usturatoare sau chiar pot opri pentru o perioada mai scurta sau mai lunga intreaga activitate pana la remedierea problemelor.

2. Masuri pentru asigurarea ordinii si curateniei la locul de munca

Angajatorii sunt obligati prin lege, dar si ca principiu moral sa asigure un spatiu corespunzator, in care angajatii si alte persoane care viziteaza firma sa se afle in siguranta, feriti de posibilitatea de a se infecta cu anumite boli mai mult sau mai putin periculoase. In acest sens, acestia trebuie sa implementeze o procedura specifica, fie prin efort propriu, fie prin angajarea unor firme specializate pentru igienizarea periodica a tuturor spatiilor si pentru pastrarea curateniei, indiferent de tipul de activitate ce se desfasoara in incinta.

Ignorarea regulilor poate avea urmari grave, de ordin financiar sau chiar juridic, angajatii avand dreptul de a solicita in instanta daune in cazul in care din neglijenta angajatorilor contracteaza boli la locul de munca.

2.1. Reguli pentru igiena personala a angajatilor

Igiena personala a angajatilor este o solutie optima in vederea obtinerii unui spatiu de munca sanatos si curat. Toti angajatii trebuie sa fie instruiti cu privire la obligatiile lor in acest sens, sa respecte regulile comune si sa arate grija fata de colegii de munca si fata de angajator. Studiile au demonstrat ca atentia acestora fata de problema este considerata cea mai buna metoda de pastrare a curateniei, efortul comun avand o valoare multiplicata.

Pandemia recenta a exemplificat modalitatea grava prin care o activitate economica poate fi afectata daca angajatii nu pastreaza igiena personala la un grad cat mai inalt. Printre regulile ce trebuie sa fie respectate cu strictete se numara:

  • In cazul in care un angajat are o boala infectioasa sau identifica semne care arata acest lucru, acesta nu trebuie sa vina la locul de munca si trebuie sa faca o vizita la medicul de familie, fara intarziere. Dupa identificarea bolii angajatul trebuie sa respecte recomandarile medicului si sa ramana in izolare pentru toata perioada de timp prevazuta in documentele medicale;
  • Igiena personala zilnica a angajatilor trebuie sa fie facuta cu raspundere prin spalarea corpului, parului, mainilor inainte de intrarea la locul de munca. Imbracamintea purtata, fie cea personala, fie cea furnizata de angajator, trebuie sa fie spalata periodic, de ori cate ori este nevoie, chiar zilnic in cazul in care se lucreaza in medii dificile;
  • Igiena la locul de munca a angajatilor trebuie sa fie exemplara, in special in cazul utilizarii acelor echipamente comune tuturor. Spalarea mainilor, utilizarea dezinfectantului pus la indemana de angajator si depozitarea in mod corespunzator a gunoaielor si deseurilor impiedica raspandirea unor boli transmisibile.

2.2. Reguli pentru pastrarea curateniei in spatiile comune la locul de munca

Studiile medicale realizate in diferite spatii de munca au aratat ca zonele cele mai susceptibile la existenta unor bacterii si virusuri periculoase sunt spatiile comune, vizitate si tranzitate zilnic de catre majoritatea angajatilor. Angajatorii trebuie sa ia masuri pentru igienizarea cu prisosinta a acestor spatii (toaletele, sala de mese, holul de intrare, scarile si liftul) prin folosirea unor substante dezinfectante si respectarea regulilor cu privire la curatenie.

Printre metodele usor de aplicat in acest sens se numara:

  • Folosirea serviciilor de curatenie puse la dispozitie de firmele specializate ce detin toate instrumentele si cunostintele necesare pentru curatenia si igienizarea oricarui spatiu de munca. Angajatii acestor firme stiu ce au de facut si prezenta lor zilnica este o metoda ideala de eliminare a pericolelor ce vin din transmiterea unor boli infectioase;
  • Mainile sunt mediile cele mai susceptibile de a transmite boli infectioase. Din aceasta cauza este obligatorie montarea unor dispensere cu dezinfectant in spatiile comune si indemnarea intregului personal de a le folosi regulat;
  • Toaleta este o alta zona ce poate contribui la transmiterea unor boli. Obiectul cel mai periculos s-a dovedit a fi ventilatorul de uscare a mainilor, care din cauza aerului cald suflat cu multa putere poate raspandi bacterii si virusuri periculoase in intreaga incapere. Din aceasta cauza se recomanda ca acestea sa fie inlocuite cu alte solutii, cea mai igienica fiind utilizarea servetelelor de hartie de unica folosinta, care sunt in acelasi timp si o solutie ecologica;
  • Unele boli sunt transmise pe calea aerului, de aceea in spatiile de munca trebuie sa existe dispozitive care sa impiedice transmiterea unor astfel de boli. Problema este prezenta mai ales in spatiile de birouri, acolo unde exista numerosi angajati ce stau unii langa altii, care respira acelasi aer. Prezenta unui sistem de filtrare elimina aproape in totalitate pericolul, oferind in acelasi timp si aer curat, ce contribuie la desfasurarea eficienta a muncii.

3. Sfaturi utile pentru obtinerea si intretinerea unui spatiu de munca igienic si ordonat

Obtinerea unui spatiu de munca igienic si ordonat si mentinerea acestuia in aceasta stare pentru o perioada indelungata reprezinta o grija primordiala pentru orice angajator, pentru ca doar in acest mod poate pune la dispozitia angajatilor un mediu sigur, ce nu permite transmiterea unor boli.

Aceasta preocupare este importanta si din punct de vedere economic, nu doar medical. Imbolnavirea unui numar mare de angajati, ce se poate petrece atunci cand apare o boala transmisibila poate afecta in mod semnificativ activitatea economica. Avand in vedere aceste elemente se impune luarea acelor masuri necesare pentru indeplinirea tuturor masurilor de securitate in munca.

  • Cea mai folositoare masura este punerea la punct a unei proceduri de curatenie zilnica, executata de personal specializat, ce are in dotare echipament eficient (mopuri profesionale si suporti de mop, perii industriale, accesorii de curatenie, maturi profesionale, aspiratoare, lavete de unica folosinta, dezinfectanti etc.);
  • Programul de curatenie trebuie sa fie unul regulat, distanta dintre interventii fiind aleasa in asa fel incat sa se previna acumularea de murdarie;
  • Personalul trebuie sa fie incurajat prin diferite metode sa pastreze igiena personala, atat acasa, cat si la locul de munca;
  • Gestionarea deseurilor si a gunoaielor trebuie sa fie facuta prin plasarea unor recipiente in apropierea zonelor vizitate adesea de angajati. Acestea trebuie sa fie etichetate corespunzator si golite regulat pentru a nu se ajunge la umplerea lor;
  • Ventilatia spatiului de lucru imbunatateste calitatea aerului si elimina pericolul transmiterii unor boli pe cale aeriana;
  • Instruirea regulata stimuleaza responsabilitatea individuala si contribuie la pastrarea curateniei.

In concluzie, angajatorii trebuie sa ia toate masurile necesare pentru realizarea unui mediu de lucru sanatos, care sa contribuie la o activitate economica obisnuita si la evitarea pericolului de a se transmite unele boli infectioase.

Surse foto: unsplash.com