Industria alimentara proceduri de igienizare si/sau igienizarea ustensilelor. Un pas critic in gestionarea sigurantei si calitatii alimentelor. In consecinta corectitudinea intretinerii ustensilelor de curatenie in Industria Alimentara este esentiala pentru a minimiza riscul de contaminare microbiana, alergena sau incrucisata, ajutand la conformitatea cu reglementarile, cerintele, programele preliminare HACCP si standardele de audit.
Importanta intretinerii in bune conditii a ustensilelor de curatenie este recunoscuta de Global Food Safety Initiative (GFSI), British Retail Consortium (BRC), certificarea sistemului de siguranta alimentara (FSSC) care, acum contin sectiuni special legate de aceasta si se reflecta in aprobarea lor privind siguranta alimentara globala.
INTRETINEREA USTENSILELOR DE CURATENIE
Ce spun schemele globale de siguranta alimentara
Clauza 8.6 - Intretinere preventiva si corectiva
Clauza 11.2 - Agenti de curatare si igienizare si ustensilele de curatenie:
Clauza 11.3 – Programe de curatare si igienizare:
Clauza 11.5 - Monitorizarea eficacitatii igienizarii:
Decontaminarea instrumentelor de curatare - Informații generale
Pentru a minimiza riscul ca uneltele de curatenie in Industria alimentara sa fie o sursa de contaminare. Trebuie urmate anumite proceduri de igienizare. Dezinfectate si mentinute adecvat. Cu privire la aceasta: metodele / protocoalele de curatenie si dezinfectie ar trebui dezvoltate si validate, bazate pe evaluarea riscurilor; curatarea si dezinfectia ustensilelor ar trebui sa urmeze un program/frecventa bine definite, pe baza evaluarii riscurilor; documentarea si inregistrarile acestor actiuni trebuie pastrate astfel incat sa poata fi utilizate intern precum si in sprijinul auditurilor externe, daca este necesar.
Curatare umeda
In general, ustensilele de curatenie din industria alimentara utilizate in mediu umed sunt decontaminate la sfarsitul zilei de productie. Sau mai frecvent, daca este necesar, prin imersie in apa calda cu detergent; utilizand un furtun (presiune scazuta, medie sau inalta); si/sau utilizarea curatarii manuale; sau prin incarcare in sisteme de igienizare a tavilor.
Cu efect dezinfectant, inainte ca echipamentul sa fie clatit si agatat pentru a se usca. In timpul zilei, ustensilele de curatenie pot fi plasate intr-o „baie de dezinfectare.” Dezinfectantele folosite in aceste „bai” tind sa fie o combinatie de detergent-dezinfectant care este perceputa pentru a ajuta la eliminarea murdariei si dezinfectatia ustensilelor simultan.
Totusi, murdaria organica de pe ustensilele de curatat poate imediat reduce eficacitatea dezinfectantului. Actionand ca o bariera de protectie impotriva microorganismele prezente. In consecinta, daca ustensilele nu sunt (cel putin) clatite inainte de imersie in solutia de dezinfectare. Sau aceasta nu este schimbata frecvent. „Baia” poate deveni o „supa” de resturi alimentare si microbi. Care poate creste de fapt riscul de contaminare incrucisata din ustensilele de curatenie. Recent, unii producatori au început sa foloseasca masini de spalat vase industriale. Precum si o autoclava care supune ustensilele la o etapa de sterilizare termica dupa curatare.
In unele industrii de productie, produse uscate, ustensilele de curatenie nu sunt igienizate in sistem umed deloc. De teama ca umezeala introdusa prin curatare nu poate fi complet indepartata prin uscare. Ducand ulterior la dezvoltarea microbiana si cresterea riscului de contaminare incrucisata. In schimb, ustensilele sunt utilizate pana cand sunt considerate „improprii pentru scop ” apoi aruncate si inlocuite. In unele medii cu risc ridicat, cum ar fi productia formulelor de lapte praf pentru bebelusi. Se folosesc pensule o singura data. Apoi acestea sunt aruncate pentru a elimina riscul de contaminare incrucisata. Aceasta este o practica costisitoare si risipitoare. Dar a fost considerata cea mai buna cale pentru a asigura siguranta alimentara pentru acest segment critic de consumatori.
Arborele decizional prezentat mai jos ofera o prezentare generala a proceselor de curatare. Care ar putea fi intreprinse pentru igienizarea ustensilelor folosite in mediu uscat si umed (risc ridicat si risc scazut).Cu toate acestea, cel mai bun mod de a va asigura ca un program de decontaminare este eficient dezvoltat este acela care se bazeaza pe evaluarea riscurilor.
Dezvoltarea unui program de decontaminare in Industria alimentara sau proceduri de igienizare bazat pe evaluarea riscurilor
Cheia pentru determinarea unui program eficient de curatare a ustensilelor este de a se baza pe evaluarea riscurilor. Acest lucru necesita determinarea riscului pe baza stabilirii pericolelor prezente. probabilitatea ca acestea sa apara si gradul de severitate in cazul in care acestea apar. Urmata de implementarea ulterioara de controale adecvate pentru a reduce riscul pana la un nivel acceptabil.
Sistemul este utilizat în mod regulat in industria alimentara pentru a identifica, evalua și controla pericolele semnificative pentru siguranta alimentara. Acest sistem poate fi aplicat si pentru implementarea unui program de curatare si dezinfectie. Pentru pericolele asociate cu ustensilele de igienizare minimizand astfel riscurile.
Atat BRC, cat și FSSC 22000 solicita ca ustensilele de curatenie sa fie mentinute printr-o decontaminare/igienizare adecvata, inspectie, inlocuire si depozitare. Ustensilele de curatenie trebuie sa fie in mod regulatverificate daca sunt deteriorate si igienizate. In timpul activitatii de lucru, ca parte a curatarii si igienizarii. Urmand ca dupa caz sa fie inlocuite pe baza evaluarii riscurilor. Se recomanda! Descrierile/imaginile ce este acceptabil si ceea ce nu este, inregistrari ale ustensilelor, inspectia si inlocuirea sa fie pastrate pentru auditare. Nu efectuati reparatii de calitate indoielnica a ustensilelor deteriorate deoarece acest lucru poate creste riscul de siguranta pentru produsul alimentar.
Depozitarea ustensilelor de curatat
Depozitarea ustensilelor de curatenie in Industria alimentara poate ajuta la minimizarea daunelor echipamentelor si a contaminarii incrucisate. De asemenea, imbunatațește eficienta procedurii de igienizare oferind un loc depozitare a ustensilelor. Pentru a putea fi gasite rapid la nevoie.
Unii producatori de ustensile de curatare pot elabora planuri adecvate pe coduri de culori in functie de zonele de productie.
Ustensilele pot fi stocate. Pe coduri de culori pe suporti de perete sau pe panouri de depozitare a ustensilelor „shadow boards”. Astfel pot oferi o verificare vizuala rapida in cazul in care lipseste ceva dintr-o zona de curatenie.
Pentru a se minimiza riscul contaminarii incrucisate, periile, racletele, scraperele etc. Ar trebui depozitate pe suporti si panouri de depozitare, astfel:
Panourile de depozitare trebuie sa fie confectionate din material rezistent la apa/neabsorbant. In mod ideal, atat panoul, cat si cernelurile tipografice utilizate pentru umbre trebuie sa fie sigure pentru alimente. Temperatura aprobata si adecvata si curatare rezistenta la substante chimice. Trebuie evitata utilizarea autocolantelor colorate deoarece se pot curata (coji) creand astfel corpuri straine sau bule si crapaturi.
Asigurati-va ca igienizati, dezinfectati si sterilizati ustensilele de curatenie Vikan, inainte de a le utiliza pentru prima data.
Folosim module cookie proprii și ale terților în scopuri analitice și pentru a-ți prezenta publicitate și conținut personalizat pe baza unui profil elaborat în concordanță cu obiceiurile tale de navigare.
Prin click pe "ACCEPT TOATE", acceptati folosirea tuturor Tehnologiilor de tip Cookie. Prin click pe "ACCEPT DOAR ESENTIALE" nu se vor folosi alte cookie in afara de cele strict necesare pentru functionarea website-ului.
Pentru mai multe informații consultă politica de confidențialitate.