Menu

Infectiile Nosocomiale

Rolul igienizarii in reducerea infectiilor nosocomiale din unitatile medicale

In ultimii ani, infectiile nosocomiale sunt intr-o continua crestere, astfel ca atentia orientata spre igiena si metodele de curatare in unitatile medicale este din ce in ce mai importanta. Pandemia de Coronovirus nu a facut decat sa ne demonstreze cat de importante sunt masurile de igiena in unitatile medicale, pentru a preveni raspandirea infectiilor.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat recent un raport ingrijorator cu referire la infectiile intraspitalicesti : de la 7(1) la 15(2) pacienti din 100 contracta o infectie in timpul vizitei/internarii intr-o unitate medicala. In medie, 1 din 10 pacienti afectati va muri din cauza infectiei nosocomiale.*

Rezultatele acestui raport sunt infricosatoare, dar metodele de preventie raman cea mai buna arma impotriva acestor infectii.

CE SUNT INFECTIILE NOSOCOMIALE ?

Infectiile nosocomiale, numite si infectii intraspitalicesti, sunt acele infectii cu diferiti patogeni pe care un pacient le poate contracta in timpul vizitei sau internarii intr-o unitate medicala, precum: spitale, centre de ingrijire, centre de reabilitare, clinici stomatologice etc.

CUM SE POATE REDUCE RISCUL DE INFECTII NOSOCOMIALE ?

Cea mai importanta actiune de prevenire a infectiei ramane fara indoiala spalatul frecvent pe maini. In spitale si alte unitati medicale, totusi, nivelul de curatenie si dezinfectare trebuie atent controlat, prin respectarea reglementarilor impuse si a politicilor interne. Procesele de curatare si dezinfectare in unitatile medicale se deosebesc prin strictetea procedurilor, deoarece spitalele in special prezinta un risc de infectare mult mai inalt, iar agentii patogeni capata in timp o rezistenta mai mare la agentii de curatare si dezinfectie. De aceea, spre exemplu, in spitale puteti intalni frecvent procedura de alternare a substantelor active din dezinfectanti. Un simplu mod pentru a intelege sirul de actiuni necesar pentru prevenirea infectiilor intraspitalicesti este prin a intelege LANTUL EPIDEMIOLOGIC AL INFECTIEI.

LANTUL EPIDEMIOLOGIC AL INFECTARII

 

Cand vorbim despre solutiile si metodele de curatare si dezinfectare, vorbim despre securizarea sursei de infectie si a portii de iesire.

Curatarea eficienta a spatiilor si diminuarea riscului de infectii nosocomiale au la baza patru factori foarte importanti, ce ar trebui, in teorie, sa creeze o constanta in procesul de curatare:

  1. Agentul de curatare (detergent si dezinfectant)
  2. Ustensilele si echipamentul de curatenie (carucior, mop, lavete, perii etc)
  3. Metoda de curatare
  4. Factorul uman

AGENTI DE CURATARE SI DEZINFECTARE

In spitale, dezinfectarea este esentiala pentru prevenirea raspandirii infectiilor asociate asistentei medicale. Este important de retinut ca dezinfectarea nu este suficienta, aceasta trebuie combinata cu agentii de curatare potriviti.

AGENTI DE CURATARE

In unitatile medicale, agentii de curatare trebuie atent alesi, in functie de tipul de suprafata, pardoseala etc. Metoda « curata, apoi dezinfecteaza » este o componenta eficienta a intregului proces de igiena.

DEZINFECTAREA MAINILOR SI A SUPRAFETELOR

Dezinfectarea adecvata a tegumentelor, dar si a echipamentelor medicale și a suprafetelor din incinta poate ajuta la reducerea riscului de infectii nosocomiale. Exista mai multe tipuri de dezinfectanti, dar si diferite metode de dezinfectare, in functie de obiectivele si ariile specifice.

ECHIPAMENTE DE CURATARE

Romsales va sta la dispozitie cu solutii complete de igiena si echimpamente de curatare, pentru orice necesitate. VERMOP este o companie germana de top, specializata in produse si echipamente de curatare de cea mai buna calitate, integrate cu principiile stricte de igiena. Prin utilizarea sistemelor de curatare pe cod de culori de la VERMOP, combinate cu respectarea politicilor de igiena, riscul de raspandire a germenilor poate fi eficient redus.

VERMOP colaboreaza in stransa legatura cu Institutul Robert Koch (Autoritatea Sanitara de Stat din Germania) pentru a cerceta si dezvolta cele mai bune metode de curatare si igiena, venind mai apoi cu crearea de echipamente inovative pentru a pune in aplicare aceste metode.

In aceasta sectiune va vom prezenta doua sisteme de curatare VERMOP, ideale pentru curatarea si dezinfectarea zonelor sensibile din unitatile medicale, ce ajuta la prevenirea infectiilor nosocomiale.

CARUCIORUL DE CURATENIE SHOPSTER

Compact, agil si spatios: Caruciorul de curatenie Shopster este ideal pentru spatiile mici, precum cabinete, sectii de radiologie sau sali de operatie.

Caruciorul are un nivel de siguranta ridicat, datorita sistemului inchis si unitatii pentru chimicale ce se poate incuia. Fiind un carucior de curatenie inchis, acesta are un aspect simplu, curat, ce se potriveste oricarui mediu.

Deasemenea, sistemul de carucioare de curatenie Shopster se poate personaliza si configura cu diferite accesorii, cuve, cutii, pe cod de culoare, ce se integreaza in orice arie si spatiu medical.

CARUCIORUL DE CURATENIE EQUIPE

Caruciorul Equipe de la VERMOP ridica la superlativ standardele carucioarelor de curatenie cu sistem inchis. Are un design premium impresionant, cu un concept de configurare inteligenta, oferind utilizatorilor nenumarate setari pentru orice fel de intrebuintare, oricat de dificil ar fi spatiul sau misiunea de curatare.

La momentul actual, carucioarele EQUIPE reprezinta cea mai buna optiune de sisteme de curatare pentru unitatile medicale, incadrandu-se perfect in orice spatiu medical, de la saloane, receptii, bloc operator, sali de asteptare, cantine etc.

Caruciorul de curatenie Equipe este fabricat in Germania din materiale de inalta calitate fiind certificat ISO 14001.

Intregul carucior se poate personaliza pana la ultimul detaliu cu un design creat special pentru cerintele si spatiile clientului.

METODE DE CURATARE SI IGIENIZARE

Va prezentam in continuare cele mai importante si eficiente metode de curatare, create si brevetate de VERMOP.

METODA PRE-WASH

Metoda PRE-WASH este metoda mopurilor pre-impregnate, implementata pentru prima oara de Vermop si folosita in ziua de astazi mai pretutindeni.

Aceasta metoda este ideala pentru a fi folosita in zonele sensibile din punct de vedere igienic, cum ar fi sectiile ATI si ambulatoriu.

Sistemul este format dintr-o cuva in care mopurile curate sunt tinute in solutia curata de curatare/dezinfectare, contactul dintre mopul curat si suport facandu-se direct, minimizand riscul de alergii cutanate ce ar putea aparea la contactul cu solutiile de igienizare utilizate in unitatile medicale.

 

 

METODA DES TUB

Metoda de curatare DES TUB se regaseste exclusiv la producatorul VERMOP. DES TUB este un sistem mai versatil si mai flexibil de curatare a pardoselii, ce se bazeaza pe principiul de „vase comunicante”. Acesta este compus dintr-o cuva mare in interiorul careia se afla o cuva mai mica dotata cu o supapa ce se declanseaza prin apasare, eliberand solutia de lucru din vasul mare, astfel incat sa umezeasca mopul.

DES TUB este o metoda pe cat de simpla, pe atat de eficienta pentru a fi implementata in sectii de spitale, ambulatorii, sectii ATI etc. Aceasta metoda reuseste cu brio sa contribuie semnificativ la reducerea contaminarii incrucisate datorita faptului ca solutia de curatare sau dezinfectare ramane mereu curata, neatinsa.

Acest sistem functioneaza perfect impreuna cu mopul cu doua fete umed/uscat Twix/Twixter de la Vermop.

CEL MAI SENSIBIL FACTOR: CEL UMAN

Un spital poate avea cel mai bun protocol de curatenie si dezinfectie implementat, dar succesul acestuia depinde intotdeauna de factorul uman. In demersul pentru un mediu medical mai curat si mai igienic, factorul uman nu este de trecut cu vederea, deoarece constanta procesului de curatenie si dezinfectare depinde enorm de nivelul de interes si implicare a celor ce efectueaza sarcinile.

Pentru atingerea acestor obiective, personalul responsabil ar trebui instruit prin traininguri cat mai elocvente, puse la dispozitie tabele de curatenie, cod culori, harti etc., precum si evaluari ce tin cont de psihologia si fiziologia umana.

Asadar, prevenirea sau mai bine zis, reducerea riscului de infectii nosocomiale in unitatile medicale depinde foarte mult de agentii de curatare, echipamentul si metoda de curatare alese, dar rezultatul final va depinde mereu de factorul uman.

 

 

 

 

(1) 7 pacienti din 100 in tarile dezvoltate

(2) 15 pacienti din 100 in tarile subdezoltate

 

* “WHO launches first ever global report on infection prevention and control”,World Health Organization, 2022 https://www.who.int/news/item/06-05-2022-who-launches-first-ever-global-report-on-infection-prevention-and-control