Menu

Controlul alergenilor prin utilizarea codului de culori

Controlul alergenilor

Controlul alergenilor prin utilizarea codului de culori. Alergiile de tot felul, sunt in crestere in ultima perioada de timp, iar internarile în spitale pentru reactii alergice crescand si ele cu 33% în ultimii 5 ani.

In calitate de producator de produse alimentare, aveti responsabilitatea legala de a produce alimente care sa nu contina alergeni nedeclarati. Aflati cum o gama cuprinzatoare de ustensile si accesorii pe codul culorilor va pot ajuta sa va indepliniti obligatia legala.

Culorile precum Roz, Violet, Portocaliu si Verde (lime) sunt deseori utilizate in prezenta alimentelor cu continut de alergeni:

Ce sunt alergenii?

Un alergen este o substanta antigen care provoaca o reactie alergica sau intoleranta alimentara.
O reactie alergica apare atunci cand sistemul imunitar reactioneaza excesiv la o substanta inofensiva cunoscuta sub numele de antigen.

În prezent, exista 12 alergeni enumerati de UE.

  • Gluten
  • Susan
  • Nuci
  • Crustaceu
  • Oua
  • Peste

  • Mustar
  • Lapte
  • Telina
  • Arahide
  • Soia
  • Lupin

Controlul alergenilor:

- De ce este important?
Gestionarea alergenilor este vitala in orice zona de procesare alimentara, iar integrarea in sistemele de gestionare a sigurantei alimentare a ustensilelor si accesoriilor pe codul culorilor, este necesara pentru a diminua riscurile contaminarilor încrucisate. Consecintele ignorarii acestor cerinte pot varia de la a provoca disconfort consumatorului pana la decesul acestuia.

controlul-alergenilor

controlul-alergenilor-1
controlul-alergenilor-2
controlul-alergenilor-3

Alergiile de tot felul sunt in crestere, asa cum am spus si mai sus. Se estimeaza ca 1 din 50 de copii din Marea Britanie prezinta alergie la nuci. Cazurile de alergie la arahide s-au triplat in ultimul deceniu. In fiecare an, in Marea Britanie, exista in jur de 10 decese ca urmare a alergiilor, persoanele cu varsta sub 25 ani fiind cele mai vulnerabile în acest caz.

Prin urmare, este esential ca toti cei implicati în procesul de productie alimentara sa cunoasca care sunt alergenii, de ce trebuie să fie controlati si cat de bine este obtinut acest lucru.

Pentru a reduce la minimum riscul contaminarilor incrucisate, Romsales Distribution va invita sa accesati pagina cu ustensile de curatenie pe coduri de culori, avizate pentru utilizare in Industria alimentara din portofoliul producatorului Vikan.