Continut articol
- 1. Procedura de curatenie intr-o camera de hotel: etape de parcurs
- 1.1. Curatenia in camerele de hotel: pregatirea spatiului pentru igienizare
- 1.2. Curatenia intr-o camera de hotel si operatiunile necesare
- 1.3. Operatiile de intretinere si curatenie intr-un hotel: igienizarea baii
- 2. Curatenia in hotel: utilizarea echipamentelor si produselor profesionale de igienizare
- 2.1. Cum se face curatenie in hotel si de ce echipamente este nevoie
- 2.2. Curatenia in hoteluri: produse profesionale necesare
Procedura de curatenie in camera de hotel – etape si produse necesare in igienizarea spatiilor de cazare
Lansarea unei afaceri in domeniul ospitalitatii vine cu o multime de provocari in ceea ce priveste atragerea si mentinerea interesului clientilor care vor lua in considerare si cele mai mici detalii in alegerea unei unitati de cazare. Unul dintre aceste aspecte tine de curatenia camerei de hotel. Pe langa faptul ca mentinerea spatiilor de dormit este un semn de respect fata de cei care trec pragul hotelului respectiv, contribuind la o experienta placuta a oaspetilor, este si o carte de vizita a acestuia. Procedura de igienizare a acestora trebuie sa respecte anumite norme bazate pe urmarea unor etape bine stabilite si pe utilizarea unor produse adecvate.
In randurile de mai jos, sunt explicate cele mai importante aspecte care tin de curatenia in hotel, printre care etapele care trebuie urmate, tipurile de produse care se pot folosi, precum si alte aspecte la fel de importante.
1. Procedura de curatenie intr-o camera de hotel: etape de parcurs
Curatenia in hoteluri presupune respectarea unor reguli stricte si trebuie efectuata de personal dedicat. Mai mult, angajatii care vor efecuta procedurile de curatare si igienizare a spatiilor de cazare trebuie instruiti in mod corespunzator in ceea ce priveste pasii pe care ii vor urma, ordinea acestora si produsele pe care le vor folosi.
Operatiile de intretinere si curatenie intr-un hotel presupun urmatoarele etape:
-
- verificarea camerei inainte de demararea curateniei;
- aerisirea;
- schimbarea lenjeriei de pat si a altor consumabile;
- stergerea prafului si aspirarea pardoselii;
- dezinfectarea suprafetelor;
- curatarea baii, daca spatiul de cazare este dotat cu o astfel de incapere;
- dotarea baii cu prosoape curate si alte articole de igiena, in conformitate cu regulile hotelului.
Dupa realizarea tuturor procedurilor, angajatul sau angajatii care le-au efectuat trebuie sa completeze fisa de curatenie a camerei de hotel.
1.1. Curatenia in camerele de hotel: pregatirea spatiului pentru igienizare
Pentru cei care se intreaba cum se face curatenia in camera de hotel si care este pasul cu care se incepe, raspunsul este ca mai intai de toate trebuie pregatit spatiul pentru o igienizare temeinica. In acest scop:
-
- se vor deschide ferestrele pentru a se aerisi spatiul de cazare;
- se vor strange lenjeriile si alte articole pentru a usura accesul personalului in toate zonele camerei;
- angajatul sau angajatii se vor asigura ca au la indemana toate produsele necesare pentru curatenie.
- Pentru a le usura munca, echipelor li se vor asigura accesoriile de curatenie necesare, printre care carucioarele hoteliere pentru pastrarea produselor de igiena sunt indispensabile.Cat de des si in ce parte a zilei se efectueaza curatenia in camerele de hotel? Igienizarea se realizeaza zilnic, orele putand varia in functie de factori precum:
- ora la care se elibereaza camera temporar, atunci cand este ocupata de oaspeti cazati in hotel;
- cerintele exprese ale oaspetilor;
- ora la care elibereaza camera dupa plecarea oaspetilor din hotel.
Inainte de a incepe curatenia propriu-zisa a camerei se vor verifica daca iluminatul, aerul conditionat si alte utilitati functioneaza.
1.2. Curatenia intr-o camera de hotel si operatiunile necesare
Procedura de curatenie intr-o camera de hotel incepe cu verificarea acesteia, in special a spatiilor de depozitare, astfel incat angajatul se va asigura ca nu exista obiecte ratacite in dulapuri sau sertare. Tot in aceasta etapa se va face si un inventar al lucrurilor din spatiul respectiv de cazare, pentru a se stabili ca nu lipseste nimic.
Dupa inspectarea camerei, se va trece la urmatoarele operatii de curatenie in camera de hotel:
-
- preluarea deseurilor din cosul de gunoi;
- deschiderea ferestrelor, astfel incat sa se realizeze o aerisire optima a spatiului de cazare, acest pas avand si o componenta sanitara, mai precis eliminarea virusurilor care pot duce la diverse infectii;
- schimbarea lenjeriei de pat care trebuie realizata la un interval specific de timp, in functie de clasificarea hotelului;
- curatarea saltelei este un alt pas important in curatenia unei camere de hotel.
- Legat de cat de des se schimba lenjeria intr-o camera de hotel, procedura se va efectua dupa terminarea sederii fiecarui client. In cazul in care spatiul de cazare este ocupat, aceasta operatiune va respecta urmatoarele repere:
- in hotelurile de 1 si 2 stele, lenjeria se schimba la 4 zile;
- in hotelurile de 3 stele, lenjeria se schimba la 3 zile;
- in hotelurile de 4 si 5 stele, schimbarea se efecuteaza la fiecare doua zile.
Dupa schimbarea lenjeriei, urmatorul pas in curatenia camerei de hotel este stergerea prafului de pe mobilier si aspirarea acestuia de pe pardoseala. Suprafetele trebuie, de asemenea, dezinfectate cu produse de igiena, precum detergenti profesionali cu ajutorul carora sa se asigure o curatare eficienta.De ce mai trebuie tinut cont in procedura de curatenie a camerei de hotel? Atunci cand aceasta este ocupata, echipa care va efectua igienizarea trebuie sa aiba grija ca toate obiectele oaspetilor sa fie asezate in aceeasi ordine in care au fost lasate de acestia.
Curatenia unei camere de hotel trebuie sa se realizeze cu respect fata de intimitatea oaspetilor, contribuind la o sedere cat mai placuta a acestora. Aceleasi principii se vor pastra si in igienizarea baii.
1.3. Operatiile de intretinere si curatenie intr-un hotel: igienizarea baii
O parte importanta din procedurile de curatenie in hotel este cea a bailor camerelor. In acest caz trebuie tinut cont de aspecte precum umezeala, mai ales daca nu exista fereastra pentru aerisire separata, precum si igienizarea obiectelor sanitare.
Primul pas in curatenia baii din camerele de hotel este strangerea deseurilor. Pentru a eficientiza procesul, aceasta etapa se poate desfasura inca de la inceput, atunci cand sunt verificate si cosurile de gunoi din camera. Acesta este si momentul in care se pot inlocui sacii menajeri.
Urmatorii pasi in curatenia baii sunt:
-
- stergerea de praf a suprafetelor, urmata de dezinfectarea acestora;
- este necesara si dezinfectarea si spalarea obiectelor sanitare, respectiv a vasului de toaleta si a cabinei de dus sau cazii, in functie de dotari;
- spalarea pardoselii este o alta etapa care trebuie parcursa cu atentie;
- inlocuirea consumabilelor, precum si a prosoapelor.
- In ceea ce priveste consumabilele care se gasesc intr-o camera de hotel, se vor avea in vedere produsele profesionale destinate uzului hotelier.
Procedura de igienizare a spatiilor de cazare trebuie realizata cu atentie, iar la final unul dintre angajati va completa si semna fisa de curatenie a camerei de hotel. La ce serveste aceasta? Pentru a tine evidenta camerelor care au fost curatate, dar si a defectiunilor sau obiectelor lipsa care au fost observate si anuntate, respectiv inlocuite, in functie de situatie.
Cum se face curatenia in camera de hotel din punct de vedere al echipamentelor si produselor folosite? Exista categorii speciale ale acestora cu ajutorul carora nu doar ca se asigura igienizarea unitatilor de cazare, dar si ca aceasta este realizata in mod responsabil, facand din spatiul respectiv unul sigur din toate punctele de vedere.2. Curatenia in hotel: utilizarea echipamentelor si produselor profesionale de igienizare
Procedura de curatenie in camerele de hotel presupune folosirea de echipamente si produse profesionale destinate industriei hoteliere si care trebuie asigurate prin stocuri suficiente in cazul celor din a doua categorie de catre management.
De ce sunt necesare astfel de echipamente si produse? Iata doar cateva motive: - pentru eficientizarea operatiilor de intretinere si curatenie intr-un hotel;
- pentru a asigura siguranta clientilor din punct de vedere sanitar;
- pentru a usura munca angajatilor.
Pe langa acestea, cu ajutorul echipamentelor profesionale, se asigura si corectitudinea intregului proces de curatenie a camerelor de hotel.
2.1. Cum se face curatenie in hotel si de ce echipamente este nevoie
Curatenia in camera de hotel ar fi foarte anevoioasa daca nu ar exista accesorii si ustensile corespunzatoare, precum echipamentele pentru podele, printre care se regasesc aspiratoarele si mopurile profesionale si suportii de mop pentru a asigura o igienizare corecta a pardoselilor pe care se calca cu si fara incaltari.
De ce alte echipamente mai este nevoie in curatenia unei camere de hotel? Iata doar cateva exemple:
-
- pentru spatiile inguste, exista maturile profesionale si periile industriale utilizate pentru a asigura o igiena corecta in camera hotelului si a baii;
- pentru suprafetele vitrate, ustensilele de curatare a geamurilor sunt foarte utile pentru cele inalte si greu accesibile;
- desi nu tin direct de curatenia camerei de hotel, masinile de spalat, uscatoarele si echipamentele de finisare pentru asternuturi sunt si ele indispensabile.
Angajatii trebuie dotati corespunzator cu manusi, echipamente de protectie, lavete si flacoane si pulverizatoare profesionale pentru a-si putea face treaba rapid si usor. Toate acestea pot fi achizitionate in functie de codul de culori in curatenie si igienizare care va contribui in mod activ la eficientizarea muncii personalului.
Echipamentele pentru curatenie pot fi alese in functie de mai multe criterii, printre care marimea unitatii de cazare si numarul maxim de clienti pe care il poate deservi, clasificarea hotelului, dar si serviciilor optionale pe care managementul doreste sa le puna la dispozitia oaspetilor pentru o experienta cat mai placuta.
Odata curatenia camerei incheiata, aceasta trebuie dotata cu produsele necesare unei unitati de cazare.
2.2. Curatenia in hoteluri: produse profesionale necesare
Procedura de curatenie a unei camere de hotel presupune pe langa utilizarea unor echipamente profesionale si dotarea acesteia cu produse destinate acestui sector de activitate.
Operatiile de intretinere si curatenie intr-un hotel presupun utilizarea:
- unor produse de curatenie profesionale;
- unor lenjerii de culoare alba, acesta fiind un standard in industria hoteliera, asadar, pot fi considerate produse profesionale;
- unor produse de cosmetica hoteliera pentru baie;
- unor accesorii hoteliere, precum benzile igienice si uscatoarele de par special create pentru camerele de hotel.
Cea mai importanta etapa in procedura de curatenie a unei camere de hotel este igienizarea cu ajutorul detergentilor care trebuie sa fie profesionali. Incepand cu produsele pentru pardoseli si pana la cele pentru geamuri si pentru restul suprafetelor, toate trebuie alese in functie de spatiile in care vor fi folosite. De asemenea, nu trebuie uitati nici dezinfectantii care trebuie sa indeplineasca anumite norme de siguranta, asadar, vor fi alesi de la distribuitori autorizati.
Cu ce trebuie sa fie dotata o camera de hotel? Depinde de clasificarea unitatii de cazare, insa din niciuna nu trebuie sa lipseasca prosoapele, care trebuie schimbate in timpul curateniei, la fel ca in cazul lenjeriilor de pat. De asemenea, acestea pot fi inlocuite si la cerere. Papucii, cosurile de gunoi, suportii de umbrele, paharele, fierbatoarele de apa sau chiar cafetierele, scrumierele, televizorul – toate sunt accesorii optionale cu care pot fi echipate spatiile de primire a oaspetilor.
Dupa igienizare, si baia trebuie reaprovizionata cu articole precum hartia igienica, produsele de igiena, dintre acestea neputand sa lipseasca sapunul, gelul de dus si samponul care sunt ambalate in recipiente mici, fiind destinate aceastei industrii, acoperitorii pentru colacii de W.C., desi acestia din urma nu trebuie sa se regaseasca in orice hotel, ci in cele cu clasificari superioare.
Finalul etapei de curatenie in camerele de hotel presupune facutul patului si aranjarea acestuia, astfel incat oaspetii sa se poata bucura de un spatiu impecabil de cazare. De asemenea, inainte de a parasi incaperea, angajatii se vor asigura ca totul este in regula, verificand inca o data incaperea.
Curatenia in hoteluri se realizeaza zilnic la nivelul fiecarei camere, insa trebuie avute in vedere si igienizari la scara mai mare la anumite perioade de timp. In timpul acestora se pot verifica in amanunt instalatiile electrice si sanitare, prevenind deteriorarea lor si inlocuirea ulterioara la costuri mai mari.
In concluzie, procedura de curatenie intr-o camera de hotel este un proces care trebuie sa respecte cateva etape importante, printre care aerisirea, aspirarea si stergerea prafului, inlocuirea consumabilelor si igienizarea baii. Toate aceste operatiuni trebuie realizate zilnic, astfel incat sa se asigure spatii de cazare impecabile atat din punct de vedere vizual, cat si al sigurantei oaspetilor. Mai mult, toate aceste operatii vor contribui la o experienta placuta, fiind una dintre cele mai importante carti de vizita ale unei afaceri din industria hoteliera.
Sursa foto: Freepik.com