Menu

Colectarea selectiva in institutiile publice

Colectarea selectiva in institutiile publice, ce reprezinta ?

Colectarea selectiva in institutiile publicea deseurilor este solutia la indemana tuturor si presupune depozitarea deseurilor in locuri special amenajate in vederea reciclarii. Conform legii 132/ 06.07.2010, institutiile publice, asociatiile, fundatiile si persoanele fizice sunt obligate sa colecteze selectiv deseurile in containere diferite, inscriptionate in mod corespunzator si amplasate in locuri speciale accesibile cetatenilor.

Ce este reciclarea?



Reciclarea presupune separarea si colectarea materialelor in vederea transformarii lor in produse finite noi. O mare parte din aluminiul, sticla, hartia sau otelul folosite astazi in intreaga lume sunt deja provenite din reciclare. Sticla si otelul pot fi reciclate nu doar o data, ci de nenumarate ori. Reciclarea aluminiului si otelului utilizat la cutiile de bauturi, a hartiei si cartoanelor, a sticlei, precum si a anumitor mase plastice constituie peste tot in tarile occidentale o industrie infloritoare.

Ce putem recicla?



Sticla
Sticla este 100% reciclabila, recuperarea ei salvand un volum important de resurse energetice. Fabricarea sticlei din cioburi consuma mult mai putina energie decat fabricarea ei din materiile prime de baza. Sticla reciclata se foloseste la fabricarea recipientelor pentru bauturi sau pentru hrana, precum si ca izolator in constructii.

Hartia
Hartia reciclata permite economisirea a aproximativ 25% din cantitatea de electricitate si a 90% din cantitatea de apa (300 l) necesare pentru producerea a 1 kg. de hartie alba. De asemenea, prin reciclarea deseurilor de hartie, se elimina clorul toxic, necesar producerii hartiei albe.

Aluminiul
Este cel mai valoros dintre produsele casnice reciclate. Din recipientele de bauturi din aluminiu se realizeaza noi produse cu aceeasi destinatie si cu un consum energetic incomparabil mai mic. Alte produse din aluminiu care se pot recicla sunt folia de aluminiu curata, tavile curate de prajituri, componentele detasabile din echipamentul sau mobilierul de bucatarie.


Colectarea selectiva in institituiile publice a deseurilor - in unitatile de invatamant:



Unitatile de invatamant se supun acelorasi legi ca si institutiile publice din Romania, dar colectarea selectiva trebuie sa aiba si un rol educativ important. Copiii pot invata de la varste fragede care este rolul acestui program, in primul rand prin folosirea unor sisteme de colectare a deseurilor in care sa plaseze ambalajele in functie de materia din care sunt fabricate:

  1. hartia in containere albastre.
  2. plasticul si metalul in containere galbene.
  3. sticla in containere verzi.


Colectarea selectiva in institutiile publice si cum se pot implica elevii in acest proces.

Cum se pot implica elevii si profesorii?

Despre ASAP Romania

ASAP (Armata Selectarii Atente a Plasticului) este un program de responsabilitate sociala care urmareste sa genereze schimbare in comportamentul adolescentilor fata de plastic, hartie si sticle, de la utilizare la colectare selectiva in institutiile publice si reciclare.

Obiectivul ASAP este acela de a contribui activ la promovarea educatiei pentru mediu in randul publicului tinta si de a crea cea mai mare infrastructura pentru colectarea selectiva a deseurilor in vederea reciclarii in toate scolile din Romania.

Descopera si Beneficiile utilizarii unei statii de colectare selectiva in institutiile publice.

Programul ASAP implica actiuni concentrate pe trei directii:



1. Desfasurarea unei campanii de educare adresate elevilor, care se axeaza pe explicarea modului corect de colectare a deseurilor pe fractii, respectiv plastic, hartie, metal si sticla, dar si a traseului deseurilor dupa colectare, in statiile de sortare/reciclare, pentru a imbunatati calitatea colectarii si gradul de reciclare si a contribui, astfel, la reducerea poluarii.

2. Sprijinirea scolilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separata a deseurilor reciclabile, alaturi de calibrarea optima a volumului, distributiei si amplasarii recipientelor dedicate colectarii selective in interiorul si la exteriorul scolilor.

3. Colectarea si corelarea de date de la furnizorul de salubritate contractat de autoritatile publice pentru ridicarea atat a deseurilor reciclabile, cat si a celor menajere, cu obiectivul de a urmari calitatea colectarii pe fractii si a aduce imbunatatirile necesare in timp real.

Fiecare dintre noi, ca reprezentat al comunitatii, are puterea si obligatia de a influenta pozitiv procesul de colectare selectiva din propria scoala sau institutie publica. Solutia este la indemana noastra si consta utilizarea unor sisteme intuitive de colectare a deseurilor reciclabile.

colectarea-selectiva-in-institutiile-publice
colectarea-selectiva-in-institutiile-publice
colectarea-selectiva-in-institutiile-publice

Colectarea selectiva in institutiile publice, ce tip de ambalaj sa alegi?

Ambalajul tip PET

colectare selectiva

  • Ambalajul tip PET. Prescurtarea numelui acestui tip de ambalaj vine de la polietilena tereftalata, un polimer obtinut din petrol. Proprietatile sale il fac deosebit de util pentru ambalarea lichidelor, inlocuind in multe cazuri sticla.
  • Pentru fabricarea unui kg de material PET se utilizează aproximativ 2 kg de petrol si cantitati importante cantitati de energie.
  • Dozele metalice pentru bauturi sunt fabricate din aluminiu, un material deosebit de valoros pentru industrie.

    PLASTIC SI METAL:
  • Descompunerea naturala a plasticului in mediul inconjurator necesită peste 500 de ani din cauza materialelor care il alcatuiesc?
  • Din 10 PET-uri reciclate se poate fabrica un tricou sau un metru patrat de covor, iar din 50 de PET-uri se poate face un pullover?
  • Productia de plastic utilizeaza 8% din productia de petrol a globului.
  • Reciclarea plasticului reduce generarea de CO2 de 2.5 ori.
  • La reciclarea unei tone de plastic se economisesc până la 800 de tone de petrol brut.
  • Aluminiu este 100% reciclabil?
  • In fiecare secunda se reciclează 630 de cutii de otel?
  • Un televizor poate functiona trei ore cu energia economisita prin reciclarea unei cutii de aluminiu?
  • O doza de aluminiu se degradează in cca. 500 de ani.
  • Reciclarea unei tone de otel reduce cu 86% emisiile de gaze in aer si reduce cu 76% poluarea apei.
  • Reciclarea a 1 tona de otel inseamna economisirea a 1.5 tone minereu de fier.

Ambalajul tip hartie carton

colectare selectiva

  • Ambalajele din hartie carton sunt obtinute din celuloza, reciclarea lor salvand milioane de copaci anual. Fibra celulozica se deteriorează dupa 4 cicluri de reciclare, deci prin colectare selectiva se poate introduce acelasi material in circuitul economic de 4-5 ori!
  • Ambalajul din carton utilizat pentru lapte si suc este un ambalaj compozit fabricat din hartie-carton de cea mai buna calitate, continand folii protectoare din aluminiu si material plastic. Luand in considerare calitatea exceptionala a fibrei celulozice din care sunt fabricate aceste ambalaje, colectarea selectiva si reciclarea lor este deosebit de importanta.

HARTIE si CARTON:

  • La tiparirea unui cotidian de mare tiraj se folosesc 3000 de metri cubi de lemn, adica 1500 de arbori cu o varsta de 50 de ani?
  • Este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hartie?
  • Fiecare tona de hartie reciclată salvează 17 copaci?
  • La reciclare se folosesc mai putina energie si apa decat la fabricarea hartiei din arbori?
  • 1 tona de hartie reciclata = 27 kg de noxe mai putin?

Ambalajul tip sticla

colectare selectiva

Ambalajele de sticla se obtin din dioxid de siliciu in amestec cu silicati ai unor metale.

STICLA:

  • Sticla are nevoie de 1 milion de ani pentru a se descompune in bucatele mici?
  • Este un material amorf, fara punct de topire definit si se poate reciclata la infinit.
  • Poate fi reciclata la nesfarsit fara sa isi piarda din calitati?
  • Cioburile constituie un material de inlocuire a materiilor prime folosite la fabricarea sticlei?
  • Producerea unui borcan din sticla reciclata se face cu mai putin consum de energie?
  • In fiecare luna oamenii arunca sufiente sticle si borcane incat sa umple un zgarie-nori? Toate acestea ar putea fi reciclate!
  • O tona de sticla topita inseamna 315 KG de CO2 in atmosfera.
  • Prin reciclarea unei tone de sticlă se economisesc 1.2 tone de materii prime (soda, nisip, feldspat).

    #colectare selectiva #rothopro #rubbermaid slim jim #rothopro hera