Menu

Dezinfectia - definitia si caractersticile esentiale

Dezinfectia - definitia si caractersticile esentiale ale unei operatiuni necesare in domenii sensibile de activitate

Operatiune necesara pentru crearea unui mediu sigur mai ales in acele domenii sensibile precum unitatile din sistemul de sanatate, cele de alimentatie publica, de procesare a alimentelor diverse, precum si in alte domenii sensibile, precum unitati de invatamant, dezinfectia este procedura la care se apeleaza pentru indeplinirea standardelor de calitate si pentru protectia oamenilor in fata riscurilor generate de agentii patogeni. 

 

Iata de ce, in acest articol vei afla mai multe detalii despre ce este dezinfectia ca definitie si ca mod de desfasurare a procedurilor recomandate, despre tipurile de dezinfectie si despre ce inseamna dezinfectia pentru diversele domenii in care este necesara. 

 

Cuprins

 

  1. Ce este dezinfectia? Definitie si domenii de aplicare 
  2. Principalele tipuri de dezinfectie: clasificare in functie de anumiti factori diferentiatori
  3. Dezinfectia suprafetelor: metode, produse profesionale si ustensile necesare

 

1. Ce este dezinfectia? Definitie si domenii de aplicare

Dezinfectia este un proces prin care se distrug sau se inactiveaza microorganismele patogene, cum ar fi bacteriile, virusurile, fungii sau parazitii, care pot provoca infectii sau boli transmisibile. Dezinfectia este o procedura care se aplica asupra suprafetelor, obiectelor, instrumentelor, echipamentelor, fluidelor sau aerului, care pot fi contaminate cu microorganisme.

 

Dezinfectia ca definitie nu trebuie confundata cu sterilizarea sau curatarea. Curatarea este procesul prin care se indeparteaza murdaria, praful, grasimea sau alte impuritati de pe suprafete sau obiecte, folosind apa, sapun, detergenti sau solventi. Curatarea nu garanteaza distrugerea microorganismelor, ci doar reducerea numarului lor si a riscului de transmitere.

 

Sterilizarea este procesul prin care se elimina toate formele de viata microbiana, inclusiv sporii bacterieni, care sunt cei mai rezistenti la dezinfectare. Sterilizarea se aplica asupra obiectelor sau instrumentelor care intra in contact direct cu tesuturile corpului uman, cum ar fi cele folosite in chirurgie, stomatologie, cosmetologie sau tatuaj. Sterilizarea se realizeaza prin metode fizice (caldura, radiatii, presiune) sau chimice (gaze, plasme, lichide).

 

Dezinfectia este esentiala pentru prevenirea si combaterea infectiilor si a bolilor transmisibile, care pot afecta sanatatea si viata oamenilor, animalelor sau plantelor. Dezinfectia contribuie la protejarea mediului si a resurselor naturale, la siguranta alimentara si a calitatii produselor, la reducerea costurilor si pierderilor economice generate de epidemii sau pandemii.

 

Dezinfectia este obligatorie sau recomandata in multe domenii si situatii, cum ar fi:

 

- domeniul sanitar: spitale, clinici, cabinete medicale, laboratoare, farmacii, ambulante etc.

- domeniul alimentar: fabrici, depozite, magazine, restaurante, catering etc.

- domeniul public: scoli, gradinite, universitati, biblioteci, muzee, teatre, cinematografe etc.

- domeniul industrial: uzine, centrale, rafinarii, platforme etc.

- domeniul agricol: ferme, abatoare, procesare, transport etc.

- domeniul veterinar: cabinete, clinici, adaposturi, crescatorii etc.

- domeniul cosmetic: saloane, spa, coafor, manichiura, pedichiura etc.

- domeniul funerar: morgi, cimitire, crematorii etc.

- domeniul domestic: locuinte, birouri, masini etc.

 

In sectiunile urmatoare ale articolului vom discuta despre tipurile de dezinfectie si despre modurile in care se realizeaza corect si eficient dezinfectarea suprafetelor.

2. Principalele tipuri de dezinfectie: clasificare in functie de anumiti factori diferentiatori

Dezinfectia nu este un proces unic si standard, ci se poate realiza in diferite moduri, in functie de nivelul de eficacitate, de metoda de aplicare si de tipul de microorganisme vizate. In aceasta sectiune, vom prezenta principalele tipuri de dezinfectie si vom discuta avantajele si dezavantajele fiecaruia.

  • Dezinfectia in functie de nivelul de eficacitate

 

In functie de nivelul de eficacitate necesar, dezinfectia poate fi clasificata in trei categorii: dezinfectia de nivel inalt, dezinfectia de nivel intermediar si dezinfectia de nivel scazut.

 

- Dezinfectia de nivel inalt este cea mai apropiata metoda fata de sterilizare, deoarece distruge toate formele de viata microbiana, cu exceptia sporilor bacterieni. Dezinfectia de nivel inalt se aplica asupra obiectelor sau instrumentelor care intra in contact cu membranele mucoase sau cu tesuturile corpului uman, cum ar fi cele folosite in endoscopie, ginecologie, urologie etc. Dezinfectia de nivel inalt se realizeaza prin metode chimice, folosind substante precum glutaraldehida, acid peracetic, peroxid de hidrogen etc.

 

- Dezinfectia de nivel intermediar distruge majoritatea bacteriilor, virusurilor si fungilor, dar nu si sporii bacterieni. Dezinfectia de nivel intermediar se aplica asupra obiectelor sau instrumentelor care intra in contact cu pielea sau cu sangele, cum ar fi cele folosite in stomatologie, oftalmologie, injectare etc. Dezinfectia de nivel intermediar se realizeaza prin metode chimice, folosind substante precum alcoolul, iodul, clorul etc.

 

- Dezinfectia de nivel scazut distruge unele bacterii, virusuri si fungi, dar nu si sporii bacterieni sau anumiti agenti patogeni rezistenti. Dezinfectia de nivel scazut se aplica asupra obiectelor sau instrumentelor care intra in contact cu pielea intacta, dar nu cu membranele mucoase sau cu sangele, cum ar fi cele folosite in termometrie, tensiometrie etc. Dezinfectia de nivel scazut se realizeaza prin metode chimice, folosind substante precum fenolii, amoniacul, detergenti pentru obiecte sanitare etc.

 

Curatarea si dezinfectia pe aceste niveluri de eficacitate prezinta unele avantaje si dezavantaje:

 

- Ca avantaj se poate aminti faptul ca se poate alege nivelul de dezinfectie potrivit pentru fiecare situatie, in functie de gradul de risc de transmitere a infectiilor si de natura obiectelor sau instrumentelor de dezinfectat.

 

- Ca dezavantaj, se poate mentiona faptul ca dezinfectia de nivel inalt si intermediar necesita timp, echipamente si personal specializat, precum si respectarea unor norme de siguranta si de protectie a mediului, deoarece substantele folosite pot fi toxice, iritante sau corozive.

  • Dezinfectia in functie de metoda de aplicare

 

In functie de metoda de aplicare, dezinfectia poate fi clasificata in doua categorii: dezinfectia prin metode fizice si dezinfectia prin metode chimice.

 

- Dezinfectia prin metode fizice implica folosirea unor factori fizici, cum ar fi caldura, lumina, sunetul, electricitatea sau presiunea, pentru a distruge sau a inactiva microorganismele. Dezinfectia prin metode fizice se poate realiza prin diverse procedee, cum ar fi fierberea, pasteurizarea, autoclavarea, flambarea, iradierea, ultrasunetele, ozonizarea etc.

 

- Dezinfectia prin metode chimice implica folosirea unor substante chimice, cum ar fi alcoolul, clorul, iodul, fenolii etc., pentru a distruge sau a inactiva microorganismele. Dezinfectia prin metode chimice se poate realiza prin diverse procedee, cum ar fi pulverizarea, stergerea, imersia, spalarea etc.

  • Dezinfectia in functie de tipul de microorganisme vizate

 

In functie de tipul de microorganisme vizate, dezinfectia poate fi clasificata in mai multe categorii, cum ar fi: bactericida, virucida, fungicida, sporocida, paraziticida etc.

 

- Dezinfectia bactericida este cea care distruge sau inactiveaza bacteriile, care sunt microorganisme unicelulare, cu dimensiuni de ordinul micronilor, care se pot multiplica prin diviziune celulara. Exemple de boli provocate de bacterii sunt tuberculoza, tifosul, holera etc.

 

- Dezinfectia virucida este cea care distruge sau inactiveaza virusurile, particule submicroscopice, cu dimensiuni de ordinul nanometrilor, care se pot multiplica doar in interiorul celulelor gazda. Exemple de boli provocate de virusuri sunt gripa, rujeola, varicela etc.

 

- Dezinfectia fungicida este cea care distruge sau inactiveaza fungii, microorganisme eucariote, cu dimensiuni de ordinul micronilor sau milimetrilor, care se pot multiplica prin spori sau prin fragmentare. Exemple de boli provocate de fungii sunt micozele, candidozele etc.

 

- Dezinfectia sporocida este cea care distruge sau inactiveaza sporii bacterieni, forme de rezistenta ale unor bacterii, care pot supravietui in conditii extreme de mediu. Exemple de boli provocate de sporii bacterieni sunt antraxul, tetanosul, botulismul etc.

 

- Dezinfectia paraziticida este cea care distruge sau inactiveaza parazitii, acele organisme multicelulare, cu dimensiuni de ordinul milimetrilor sau centimetrilor, care se hranesc cu alte organisme vii. Exemple de boli provocate de paraziti sunt malaria, giardia, tenia etc.

 

3. Dezinfectia suprafetelor: metode, produse profesionale si ustensile necesare

Dezinfectia suprafetelor este un proces esential pentru prevenirea si combaterea infectiilor si a bolilor transmisibile, care pot fi cauzate de microorganismele patogene care se pot depune si supravietui pe diferite tipuri de suprafete, cum ar fi lemnul, metalul, plasticul, sticla, ceramica etc. Dezinfectia suprafetelor se refera atat la suprafetele fixe, cum ar fi peretii, podelele, mobilierul etc., cat si la suprafetele mobile, cum ar fi ustensilele, instrumentele, echipamentele etc.

 

Dezinfectia suprafetelor nu este un proces simplu si rapid, ci necesita respectarea unor principii generale si a unor etape de urmat, pentru a asigura o dezinfectare corecta si eficienta. De asemenea, dezinfectia suprafetelor presupune folosirea unor produse si echipamente adecvate, care sa nu deterioreze suprafetele sau sa prezinte riscuri pentru sanatate sau pentru mediu.

  • Principiile generale si etapele de urmat pentru o dezinfectare corecta si eficienta a suprafetelor

 

Pentru a realiza o dezinfectare corecta si eficienta a suprafetelor, este necesar sa se respecte urmatoarele principii generale:

 

- Sa se identifice si sa se delimiteze zona sau suprafata care necesita dezinfectare, in functie de gradul de contaminare, de frecventa de utilizare si de nivelul de risc de transmitere a infectiilor.

 

- Sa se aleaga tipul si nivelul de dezinfectie potrivit pentru zona sau suprafata respectiva, in functie de tipul de microorganisme vizate, de natura si de materialul suprafetei si de metoda de aplicare a dezinfectantului.

 

- Sa se foloseasca produse si echipamente adecvate pentru dezinfectarea zonei sau suprafetei, care sa fie autorizate, certificate si conforme cu normele si reglementarile in vigoare, care sa aiba o eficacitate demonstrata si care sa nu prezinte efecte adverse pentru suprafete, pentru sanatate sau pentru mediu. 

 

- Sa se respecte instructiunile de utilizare a produselor, ustensilelor pentru curatenie profesionala si a echipamentelor de dezinfectare, care sa cuprinda modul de preparare, de dozare, de aplicare, de contact, de clatire si de eliminare a dezinfectantului, precum si masurile de protectie personala si de prevenire a accidentelor.

 

- Sa se verifice si sa se asigure calitatea si siguranta procesului de dezinfectare a suprafetelor, prin efectuarea unor controale vizuale, fizice, chimice sau microbiologice, care sa ateste eficacitatea si conformitatea dezinfectarii, precum si prin raportarea si inregistrarea rezultatelor si a eventualelor nereguli sau incidente.

 

Pentru a respecta aceste principii generale, este necesar sa se urmeze urmatoarele etape pentru o dezinfectare corecta si eficienta a suprafetelor:

 

- Pregatirea zonei sau suprafetei de dezinfectat, care presupune indepartarea obiectelor sau mobilierului care pot impiedica accesul la suprafata, precum si curatarea prealabila a suprafetei, prin indepartarea murdariei, prafului, grasimii sau altor impuritati, folosind apa, sapun, detergenti profesionali pentru spalatorii, in cazul dezinfectiei vehiculelor, sau solventi. De asemenea, in cazul dezinfectiei unitatilor de procesare a alimentelor se vor folosi in prealabil detergenti profesionali pentru industria alimentara sau, daca este vorba de unitati de alimentatie publica, detergenti profesionali pentru bucatarii profesionale in etapa de pregatire.

 

- Pregatirea produselor si echipamentelor de dezinfectare, care presupune alegerea dezinfectantului potrivit pentru tipul si nivelul de dezinfectie dorit, precum si a echipamentului de aplicare a dezinfectantului, din gama ustensilelor pentru curatenie profesionala cum ar fi pulverizatoare, stergatoare, mopuri etc. De asemenea, presupune prepararea solutiei de dezinfectant, conform instructiunilor de pe eticheta, respectand concentratia, temperatura si pH-ul recomandate, precum si purtarea echipamentului de protectie personala, cum ar fi manusi, masca, halat, ochelari etc.

 

- Aplicarea dezinfectantului pe suprafata, care presupune respectarea modului de aplicare a dezinfectantului, in functie de metoda aleasa, cum ar fi pulverizarea, stergerea, imersia, spalarea etc. De asemenea, presupune respectarea timpului de contact al dezinfectantului cu suprafata, care poate varia in functie de tipul de dezinfectant, de nivelul de dezinfectie dorit si de gradul de contaminare al suprafetei. 

 

In cazul in care este vorba de mochete sau de pardoseli este recomandata folosirea unor detergenti profesionali pentru mochete si a unor decapanti pentru pardoseli inainte de aplicarea substantelor dezinfectante pentru a beneficia de o curatare si o dezinfectie optime. 

 

- Clatirea si uscarea suprafetei, care presupune indepartarea dezinfectantului de pe suprafata, prin clatire cu apa curata sau cu o solutie neutra, care sa nu altereze efectul dezinfectantului, precum si uscarea suprafetei, prin stergere cu materiale absorbante sau prin lasare la aerisit, pentru a evita formarea de condens sau de mucegai.

 

- Eliminarea reziduurilor si a deseurilor, care presupune colectarea si eliminarea reziduurilor si a deseurilor generate de procesul de dezinfectare, cum ar fi ambalajele dezinfectantului, materialele de curatare si de stergere, echipamentul de protectie personala etc., conform normelor si reglementarilor in vigoare, care sa asigure siguranta si protectia mediului.

 

Asadar, dezinfectia poate pune unele provocari, iar pentru a le face fata cu brio, este recomandat sa se apeleze la servicii si solutii profesionale de dezinfectie, care sa ofere garantia si certitudinea unei dezinfectari corecte si eficiente. De asemenea, este necesar sa se informeze si sa se educe continuu despre importanta si modalitatile de dezinfectare, atat la nivel profesional, cat si la nivel personal.

 

Sursa foto: Romsales.ro