Menu

Etapele curateniei in gradinite: cum se poate oferi un mediu educativ sigur si sanatos

Etapele curateniei in gradinite: cum se poate oferi un mediu educativ sigur si sanatos pentru copii

Curatenia si dezinfectia in gradinite reprezinta aspecte esentiale pentru asigurarea unui mediu sigur si sanatos pentru copii. Gradinitele sunt locuri unde copiii se joaca, invata si interactioneaza cu alti copii si adulti, fiind expusi la diverse microorganisme care pot provoca boli sau infectii. De aceea, este important sa se respecte normele de curatenie si igiena si sa se aplice procedurile de curatenie si dezinfectie adecvate in gradinite, folosind produse, echipamente si ustensile profesionale.

 

In acest articol, personalul de decizie in acest domeniu auxiliar al educatiei prescolarilor poate afla mai multe detalii despre etapele curateniei in gradinita si despre normele de curatenie si igiena in gradinite. De asemenea, din randurile urmatoare pot fi desprinse informatii utile despre procedurile de curatenie si dezinfectie si regulile pentru pastrarea igienei in gradinita. 

 

Cuprins

 

  1. Norme de igiena in gradinite: ce spune legislatia si ce recomanda expertii
  2. Procedura de curatenie si dezinfectie in gradinita: ce trebuie sa faci pas cu pas
  3. Dezinfectia in gradinite: ce trebuie sa stii despre produsele, echipamentele si ustensilele folosite

1. Norme de igiena in gradinite: ce spune legislatia si ce recomanda expertii

Curatenia si dezinfectia in gradinite nu reprezinta doar chestiuni de buna gospodarire, ci si obligatii legale. Gradinitele sunt considerate spatii publice cu risc crescut de transmitere a bolilor, deoarece gazduiesc un numar mare de copii si personal didactic si auxiliar, care vin in contact cu diverse suprafete si obiecte din incintele cladirilor. De aceea, este important sa se respecte normele de igiena in gradinite stabilite de lege si de autoritatile competente, dar sa se urmeze si recomandarile expertilor in domeniul curateniei profesionale si dezinfectiei pentru spatii publice si private.

  • Ce spune legislatia despre normele de igiena in gradinite?

 

Normele sau regulile de igiena in gradinite sunt stipulate in mai multe acte normative, dintre care se pot enumera:

 

  • Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevede ca gradinitele trebuie sa asigure conditii de igiena si sanatate corespunzatoare pentru copii, sa previna si sa combata bolile transmisibile si sa respecte normele sanitare stabilite de autoritatile de sanatate publica.

 

  • Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor sanitare privind organizarea si functionarea unitatilor de invatamant preuniversitar, care stabileste reguli detaliate privind igiena, curatenia si dezinfectia in gradinite, precum si responsabilitatile managerilor, personalului didactic si auxiliar si parintilor in acest sens.

 

  • Ordinul nr. 1.494/2020 pentru aprobarea Normelor metodologice privind prevenirea si limitarea raspandirii COVID-19 in unitatile de invatamant preuniversitar, care impune masuri suplimentare de igiena si protectie in contextul pandemiei, cum ar fi purtarea mastii, distantarea fizica, triajul epidemiologic etc.

 

In cazul nerespectarii normelor de igiena in gradinite, acestea se expun unor sanctiuni contraventionale, care pot merge pana la suspendarea sau inchiderea activitatii.

  • Ce recomanda expertii cand vine vorba despre normele de igiena in gradinite?

 

Normele de curatenie si igiena in gradinite nu sunt suficiente pentru a asigura un mediu sigur si sanatos pentru copii, daca acestea nu sunt respectate cu rigurozitate si profesionalism. De aceea, expertii in domeniul curateniei profesionale si dezinfectiei pentru spatii publice si private recomanda cel putin urmatoarele:

 

  • Sa se faca o evaluare a nevoilor si a riscurilor specifice fiecarei gradinite, in functie de numarul de copii, de personal, de spatii, de mobilier si de echipamente.

 

  • Sa se elaboreze un plan pe etape de curatenie si dezinfectie personalizat pentru fiecare gradinita, care sa cuprinda pasii, frecventa, metoda, produsele, echipamentele si ustensilele pentru curatenie profesionala folosite, precum si persoanele responsabile.

 

  • Sa se foloseasca produse, echipamente si accesorii de curatenie, care pot asigura o igienizare si o dezinfectie eficienta, rapida si sigura, fara a afecta sanatatea copiilor sau a mediului.

 

  • Sa se respecte instructiunile de utilizare a produselor si echipamentelor, precum si normele de protectie a muncii si de prevenire a accidentelor.

 

  • Sa se monitorizeze si sa se verifice calitatea si eficacitatea curateniei si dezinfectiei, prin metode vizuale sau chiar microbiologice sau chimice.

 

  • Sa se colaboreze cu autoritatile de sanatate publica si cu parintii, pentru a informa, a educa si a implica toti actorii interesati in respectarea normelor de igiena in gradinite.

 

Respectand regulile de igiena in gradinite, se poate contribui la crearea unui mediu sigur si sanatos pentru copii, care sa le favorizeze dezvoltarea fizica, cognitiva si socio-emotionala. De asemenea, se poate creste reputatia si competitivitatea gradinitei in mediul educational, prin oferirea de servicii de calitate si de incredere.

2. Procedura de curatenie si dezinfectie in gradinita: ce trebuie sa faci pas cu pas

Curatenia si dezinfectia in gradinita nu sunt operatiuni simple, ci necesita o planificare si o executare atenta, pentru a asigura un rezultat optim. Pentru a realiza o curatenie si o dezinfectie eficiente in gradinita, trebuie sa fie atinse cel putin urmatoarele etape:

  • Pregatirea - primul pas al procedurii de curatenie si dezinfectie in gradinite 

 

- Inainte de a incepe curatenia si dezinfectia, personalul auxiliar nedidactic cu atributii in acest sens trebuie sa se asigure ca dispune de toate produsele, echipamentele, ustensilele pentru curatenie profesionala necesare si de accesoriile de curatenie, precum si de echipamentul de protectie individuala (manusi, masti, halate etc.).

 

- Trebuie verificata data de expirare si starea de conservare a produselor de curatenie, precum detergenti pentru obiecte sanitare sau detergenti profesionali pentru mochete, precum si functionarea corecta a echipamentelor si ustensilelor de lucru.

 

- Trebuie pregatite solutiile de curatenie si dezinfectie, din gama detergentilor pentru suprafete si a decapantilor pentru pardoseli respectand instructiunile de dilutie si de utilizare ale producatorului.

 

- Trebuie sa fie afisate semne de avertizare si restrictionat accesul in zona de curatenie si dezinfectie, pentru a evita accidentele sau contaminarile.

  • Etapa de curatenie uscata in gradinite 

 

- Curatenia uscata consta in indepartarea prafului, a murdariei si a altor impuritati de pe suprafetele si obiectele din gradinita, folosind metode mecanice, cum ar fi aspirarea, maturarea cu maturi profesionale sau cu perii industriale ori stergerea cu lavete uscate.

 

- Curatenia uscata se face de sus in jos, adica incepand de la tavan, pereti, ferestre, mobilier, echipamente si obiecte didactice si se termina cu pardoseala.

 

- Curatenia uscata se face inainte de curatenia umeda si de dezinfectie, pentru a reduce cantitatea de resturi, praf, reziduuri si microorganisme si a facilita astfel actiunea produselor profesionale.

  • Etapa de curatenie umeda a gradinitelor

 

- Curatenia umeda consta in indepartarea murdariei si a altor impuritati de pe suprafetele si obiectele din gradinita, folosind metode chimice, cum ar fi spalarea, stergerea sau frecarea cu lavete umede imbibate in solutii de curatenie. In aceasta etapa se vor folosi echipamente profesionale din gama mopurilor profesionale si a suportilor de mop care asigura o productivitate ridicata a eforturilor depuse de personalul auxiliar. 

 

- Curatenia umeda se face tot de sus in jos, adica incepand de la tavan si terminand cu pardoseala.

 

- Curatenia umeda se face dupa curatenia uscata si inainte de dezinfectie, pentru a indeparta murdaria rezistenta care poate reduce eficacitatea produselor de dezinfectie.

  • Etapa de dezinfectie a gradinitelor 

 

- Dezinfectia consta in distrugerea microorganismelor patogene de pe suprafetele si obiectele din gradinita, folosind produse de dezinfectie adecvate, cum ar fi alcoolul, clorul, peroxidul de hidrogen etc.

 

- Dezinfectia respecta acelasi parcurs, de sus in jos, ca la etapele de curatenie uscata si umeda.

 

- Dezinfectia se face dupa curatenia umeda si cu respectarea timpului de contact al solutiilor folosite cu suprafetele pe care se aplica, concentratia si modul de aplicare al produselor de dezinfectie.

  • Aerisirea

 

- Aerisirea consta in improspatarea aerului din interiorul gradinitei, pentru a elimina mirosurile neplacute, a reduce umiditatea si a elimina eventualii agenti patogeni aeropurtati.

 

- Aerisirea se face deschizand ferestrele si usile sau folosind sisteme de ventilatie sau de climatizare, daca exista.

 

- Aerisirea se face in timpul si dupa curatenie si dezinfectie, pentru a evita acumularea de vapori sau de gaze toxice in interior.

  • Etapa de verificare

 

- Verificarea consta in evaluarea calitatii si eficacitatii etapelor de curatenie in gradinite, pentru a identifica eventualele deficiente sau nereguli.

 

- Verificarea se poate face vizual, microbiologic sau chimic, folosind metode si instrumente adecvate, cum ar fi lampa UV, prelevarea de probe pentru analiza etc.

 

- Verificarea se face dupa aerisire si inainte de a permite accesul copiilor si personalului in gradinita.

 

Urmand aceste etape, se vor realiza o curatenie si o dezinfectie profesionala in gradinita, oferind un mediu sigur si sanatos pentru copii.

3. Dezinfectia in gradinite: ce trebuie sa stii despre produsele, echipamentele si ustensilele folosite

Dezinfectia este o operatiune vitala pentru prevenirea si combaterea bolilor transmisibile in gradinite. Dezinfectia presupune distrugerea microorganismelor patogene (bacterii, virusuri, fungi etc.) de pe suprafetele si obiectele din gradinita, folosind produse de dezinfectie adecvate, care au o actiune rapida si eficienta, fara a fi toxice sau iritante pentru copii sau pentru mediul inconjurator.

 

Pentru a realiza o dezinfectie corecta si sigura in gradinita, trebuie aflat ce tipuri de produse, echipamente si ustensile sa folosesti, cum se aleg si cum se utilizeaza. 

  • Ce tipuri de produse de dezinfectie se recomanda a fi folosite in gradinite?

 

Produsele de dezinfectie se clasifica in functie de spectrul de actiune, de modul de aplicare, de concentratia activa si de timpul de contact. In functie de aceste criterii, se pot alege produse de dezinfectie de tipul:

 

  • Alcool - este un produs de dezinfectie cu spectru larg, care actioneaza rapid si eficient asupra bacteriilor, virusurilor si fungilor. Se aplica prin pulverizare sau stergere, la o concentratie de 70-80%, si se lasa sa se usuce. Este indicat pentru dezinfectia suprafetelor mici si a obiectelor care nu se deterioreaza prin contact cu alcoolul, cum ar fi mesele, scaunele, jucariile etc.

 

  • Clor - este un produs de dezinfectie cu spectru larg, care actioneaza eficient asupra bacteriilor, virusurilor si fungilor. Se aplica prin pulverizare sau stergere, la o concentratie recomandata de producator, si se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute. Este indicat pentru dezinfectia suprafetelor mari, a pardoselii si a obiectelor care nu se decoloreaza prin contact cu clorul, cum ar fi peretii, pardoseala, obiectele sanitare etc.

 

  • Peroxid de hidrogen - este un produs de dezinfectie cu spectru larg, care actioneaza eficient asupra bacteriilor, virusurilor si fungilor. Se aplica prin pulverizare sau stergere, la o concentratie recomandata, si se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute. Este indicat pentru dezinfectia suprafetelor si a obiectelor care nu se deterioreaza prin contact cu peroxidul de hidrogen, cum ar fi geamurile, oglinzile, metalul, plasticul etc.

 

In plus, poti folosi si alte tipuri de produse de dezinfectie, cum ar fi compusii cuaternari de amoniu, fenolii, izopropanolul, hidroxizi de sodiu, care pot intra in compozitia detergentilor profesionali pentru mochete, a decapantilor pentru pardoseli si a detergentilor pentru obiecte sanitare, dupa caz, in functie de specificatiile producatorului si de recomandarile expertilor.

  • Ce tipuri de echipamente si ustensile se pot folosi pentru dezinfectie in gradinita?

 

Echipamentele si ustensilele pentru curatenie profesionala folosite pentru dezinfectie in gradinita trebuie sa asigure o aplicare uniforma si precisa a produselor de dezinfectie, sa fie usor de manevrat si de intretinut, sa fie rezistente si durabile, sa nu produca zgomot sau vibratii, sa nu genereze aerosoli sau particule care pot fi inhalate sau depuse pe suprafete.

 

In functie de tipul de produs de dezinfectie si de modul de aplicare, poti folosi echipamente si ustensile de tipul:

 

  • Pulverizatoare - sunt echipamente care permit aplicarea produselor de dezinfectie sub forma de jet lichid, cu o presiune si un debit controlate. Se folosesc pentru dezinfectia suprafetelor mari si a obiectelor care nu se deterioreaza prin contact cu lichidul, cum ar fi peretii, pardoseala si obiectele sanitare. Pulverizatoarele pot fi manuale sau electrice, in functie de sursa de energie folosita.

 

  • Lavete - sunt ustensile care permit aplicarea si stergerea produselor de dezinfectie sub forma de solutie lichida, cu o presiune si o frecventa controlate. Se folosesc pentru dezinfectia suprafetelor mici si a obiectelor care nu se deterioreaza prin contact cu lichidul, cum ar fi mesele, scaunele, jucariile etc. Lavetele pot fi din bumbac, microfibra sau celuloza.

 

In plus, poti folosi si alte tipuri de echipamente si ustensile, cum ar fi mopuri profesionale si suporti de mop, raclete, perii industriale, aspiratoare profesionale, maturi profesionale etc., in functie de nevoile spatiilor de lucru.

  • Cum se aleg si cum se utilizeaza produsele, echipamentele si ustensilele de curatenie si dezinfectie pentru gradinite?

 

Pentru a alege corect produsele, echipamentele si ustensilele de curatenie si dezinfectie in gradinita, trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte:

 

  • Se vor alege produse, echipamente si ustensile de curatenie profesionala de dezinfectie in functie de tipul si gradul de contaminare al suprafetelor si obiectelor din gradinita, de caracteristicile si compatibilitatea acestora, de costul si disponibilitatea lor, de recomandarile producatorului si ale expertilor.

 

  • Se vor utiliza produse, echipamente si ustensile de dezinfectie in conformitate cu instructiunile de utilizare, cu normele de protectie a muncii si de prevenire a accidentelor si cu etapele curateniei in gradinita.

 

Respectand aceste orientari, se poate asigura o dezinfectie eficienta si sigura in gradinita, folosind produse, echipamente si ustensile profesionale.

 

Asadar, regulile si normele de igiena in gradinite pot fi respectate in mod eficient prin parcurgerea etapelor si procedurilor recomandate de curatenie si dezinfectie si prin folosirea unor produse adecvate si a echipamentelor profesionale cu un inalt grad de simplificare a muncii personalului implicat.  

 

Sursa foto: Romsales.ro