Menu

Importanta utilizarii codului de culori in curatenie si igienizare

22.05.2023

Utilizarea codului de culori in curatenie si igienizare este o modalitate demonstrata eficienta in a mentine un standard de igiena inalt, prevenind contaminarea incrucisata: raspandirea agentilor patogeni de la o incapere la alta sau de la o suprafata la alta.

In procesul de curatare, contaminarea se poate produce prin intermediul echipamentelor si ustensilelor de curatenie, cum ar fi mopuri, perii, lavete etc.

 

Ce reprezinta codul de culori?

In curatenie si igiena, codul de culori reprezinta separarea pe culori a echipamentelor si ustensilelor in functie de zona si suprafata pe care sunt utilizate, in functie de risc.

Codul standard in curatenia profesionala este compus din 4 culori principale: 

 

cod culori curatenie profesionala igiena ustensile

 

ALBASTRU: este folosit pentru zonele comune (suprafete din birouri, holuri, zone expuse la praf etc)

VERDE: pentru zonele de preparare a alimentelor si bauturilor si in dezinfectie 

ROSU:   pentru zone cu risc ridicat de contaminare, cum ar fi toalete, bai, pardoselile din toalete etc.

* ustensilele marcate prin culoarea rosie trebuie depozitate separat de restul echipamentelor!

GALBEN: aceasta culoare este folosita pentru chiuvete, oglinzi si suprafetele superioare dintr-o baie. 

Ce echipament sau ustensile ar trebui codate pe culori? Majoritatea echipamentelor si ustensilelor se pot coda pe culori, insa cele mai importante ustensile care ar trebui codate sunt cele ce intra in contact direct cu suprafetele, cum ar fi:

Este codul de culori obligatoriu? De ce ar trebui implementat?

Asadar, de ce ar trebui implementat acest cod de culori? Dupa procesul de curatare, rezultatele sunt intr-adevar vizibile, suprafetele si pardoselile curate, totul stralucitor! Doar ca nerespectarea unor principii de igiena si de minimizare a raspandirii bacteriilor, aceasta curatenie poate mai degraba dauna, iar acest lucru, din pacate, nu se poate observa cu ochiul liber!

Aici intervine beneficiul enorm, dar atat de simplu, oferit de codarea pe culori a echipamentelor si ustensilelor de curatare. Aceasta reprezinta o modalitate usor de implementat pentru a reduce contaminarea incrucisata de la o zona la alta.

In curatenia profesionala, dar si cea domestica de acasa, regula principala si cea mai importanta este de a initia procesul dinspre cea mai curata zona inspre cea mai murdara, pentru a nu raspandi potentialii agenti patogeni.

 

Beneficiile utilizarii unui cod de culori

  • scaderea riscului de contaminare incrucisata a suprafetelor
  • proceduri de curatenie eficiente, echipament si ustensile usor de recunoscut si localizat
  • durabilitate extinsa a ustensilelor
  • imagine pozitiva in fata clientilor si a organelor de control

 

De ce ar trebui sa tinem cont inainte de implementarea codului de culori in sistemul de curatare? In primul rand, este important ca atat angajatii/ operatorii ce se ocupa cu procesul de igiena si curatenie, dar si restul, sa fie instruiti cu privire la necesitatea implemetarii codului de culori, semnificatia culorilor etc. Trebuie sa ne asiguram ca acestia inteleg cu usurinta sistemul si culorile, dar si motivele pentru care acesta este eficient.

* Pot exista angajati cu daltonism, iar acest aspect este posibil sa nu fie cunoscut de catre angajator sau colegi, de aceea un test de identificare al culorilor este recomandat inainte de introducea sistemului cod culori.

Este codul de culori obligatoriu ? Sistemul de codare prin culori al produselor utilizate in curatenia profesionala nu este reglementat prin lege, insa organele sanitare de control iau in considerare metodele de curatare si igienizare organizate in cadrul unei activitati, separarea ustensilelor fiind foarte importanta. Standardele alimentare aprobate de GFSI (General Food Safety Initiative), BRC, FSSC22000, IFS si SQF au nevoie de masuri speciale pentru preventia contaminarii incrucisate. De aceea, in industria alimentara, in special, este esentiala utilizarea codurilor de culoare, putand fi incorporata in procesele de lucru, ca parte a programului HACCP. Afla mai multe despre Controlul alergenilor prin utilizarea codului de culori aici.

Cum sa introduci efectiv codul de culoare in procesul de curatare si igienizare a spatiilor?

  • Limiteaza numarul de culori utilizate – acest lucru va simplifica sistemul. Deasemenea, nu combina diferite culori pentru aceleasi zone. Cu cat mai putina confuzie, cu atat mai eficient procesul de curatare. 
  • Implementeaza sistemul de codare pe culori al echipamentelor si ustensilelor in acelasi timp – tot pentru evitarea confuziei si tranzitia facila de la un sistem la altul.
  • Alege culori care au sens pentru tine, angajati, operatorii de curatenie.

 

Prin urmare, pentru a mentine un standard inalt de igiena este important sa tinem cont de codarea ustensilelor si echipamentelor de curatenie si sa implementam un sistem eficient, logic si usor de urmat de catre operatorii de curatenie.